Motonet logo
Kaubamaja

Logi sisse
Logi sisse
Ostukorv
Kassasse
Kõik artiklid

Toidu pikaajaline säilitamine

Autor:

Motoneti meeskond

Avaldatud: 17.8.2023.

(Uuendatud 13.12.2023)

Vaakumpakendamine ja vaakumpakendajad

Vaakumpakendamine on lihtne, kiire ja usaldusväärne säilitamismeetod, mis tagab, et liha, kala ja köögiviljad säilivad kaua ning säilitavad oma maitse, vitamiinid ja mineraalained ning välimuse paremini kui mõne muu meetodiga.

Vaakumpakendamine pikendab toidu säilivusaega kuni viis korda võrreldes traditsiooniliste säilitamismeetoditega. Vaakumpakendid võtavad ka palju vähem ruumi, kui näiteks traditsioonilised külmutuskotid ja plastkarbid.

Lisaks toidule on vaakumpakendamine suurepärane alternatiiv ka näiteks spordi- või matkavarustuse ja tekstiili hoiustamiseks. Samuti säästab see väärtuslikku hoiuruumi sinu kodus või laos ning kaitseb riideid näiteks niiskuse eest.

Mis on vaakumpakendamine?

Lihtsalt seletades on vaakumpakendamine meetod, mille abil eemaldatakse pakendist õhk, sulgedes seejärel pakendi tihedalt. Näiteks kilekotist või karbist. Õhu eemaldamine takistab bakterite kasvu, mis omakorda pikendab oluliselt toidu säilivusaega. Vaakumpakendamine toimib eriti hästi õrnade ja kergesti riknevate toiduainete, näiteks liha, kala ja juustu säilitamisel. Ruumi kokkuhoiuks sügavkülmas saad vaakumpakendada ka marjad ja seened, lisaks ka valmistoidu.

Vaakumpakendamine on suurepärane viis toidu pikaajaliseks värskena hoidmiseks ilma säilitusainete või muude kemikaalideta. See on ka energiasäästlik viis toidu säilitamiseks, sest paljusid toiduaineid saab vaakumpakendis säilitada toatemperatuuril.

Vaakumseadmete kasutamine toiduainete säilitamiseks

Vaakumpakendaja on seade, mis võimaldab hõlpsasti ja tõhusalt vaakumpakendamist. Selle tööpõhimõte on lihtne: õhk välja ja pakendisuu tihedalt kinni.

Ettevalmistus: Vali toit, mida soovid pakendada. Lõika see soovitud suurusega tükkideks ja pane need sobiva suurusega vaakumkottidesse või vaakumrullist lõigatud tükkidesse. Vaakumkotte on veidi lihtsam kasutada, kuid vaakumpakendist välja lõigatud toru on lihtne kohandada täpselt soovitud suurusega.

Ühte pakendisse tuleks panna täpselt nii palju toitu, kui on vaja ühe kasutuskorra jaoks. Nii on lihtne näiteks sügavkülma pandud portsjonid üles sulatada ja kasutada.

Vaakumpakendamine: Aseta vaakumkott vaakumpakendaja vahele ja käivita seade. Seade imab pakendist õhu välja ja sulgeb pakendi tihedalt, et õhk ega niiskus ei pääseks pakendi sisse. Kui kasutad rullist lõigatud toru, siis sulge enne toidu pakendisse panekut üks ots.

Säilitamine: vaakumpakendatud toitu võib säilitada külmikus, sügavkülmas või toatemperatuuril, sõltuvalt toidu liigist. Näiteks hoolikalt kuivatatud seened ja maitsetaimed säilitavad oma maitse ja säilivad pikka aega ka toatemperatuuril.

Vaakumpakendamise eelised

Vaakumpakendamine pakub mitmeid eeliseid, mistõttu on see toidu säilitamiseks mõtekas valik.

• Pikk säilivusaeg aitab vähendada toidujäätmeid ja säästa raha.

• Toidu maitse ja toiteväärtus säilib, sest toit ei puutu kokku õhu ega niiskusega.

• Vaakumpakendis toitu saab uuesti soojendada mikrolaineahjus või potis keetes.

• Mõned vaakumkottide ja -rullide valmistamiseks kasutatavad materjalid sobivad ka küpsetamiseks.

• Vaakumpakendatud toit võtab hoiustamisel vähem ruumi, mis on eriti kasulik väikestes köökides või sügavkülmikutes.

• Võid erinevaid toite ette valmistada, need pakendada ja kiiretel päevadel nii aega kokku hoida.

Vaakummasinate omadused ja hinnad varieeruvad vastavalt erinevatele pakendamise vajadustele. Tule leia omale sobilik vaakumpakendaja Motoneti kaubamajast või osta e-poest!